05.04.2012 / Pekka Ruissalo

Jussi, vastarannan kulkija

Highslide JS
Kuva: Erkki Haapaniemi

 

 

Jussi K. Niemelän ensimmäinen konkreettinen muisto eletystä elämästä löytyy neljän vuosikymmenen takaa. Tuolloin kolmivuotias Niemelä joutui leikkaukseen, ja joutui sen seurauksena viettämään aikaansa sairaalassa jonkin aikaa. Pienelle pojalle kokemus ei ollut mieluisa.

- Isoisäni toi minulle sairaalaan sinisen muovilaivan. Se oli niin mieluisa lahja, että itkin liikutuksesta, Niemelä muistelee.

42 vuotta myöhemmin maailma on monella tapaa erilainen paikka. Nyt 45-vuotias Niemelä elää maailmassa, jossa huomionosoitukset ovat monessa kohtaa sangen erilaisia. Sosiaalisessa mediassa aktiivisesti omia näkökantojaan asioista esille tuova Niemelä on viime aikoina joutunut tekemään useampia tutkintapyyntöjä itseensä kohdistuneiden uhkausten johdosta. Näiden epäilyjen vastapuolella ovat muun muassa kaksi pirkanmaalaista perussuomalaisiin kuuluvaa henkilöä. Niemelä toivoisikin puoluejohdolta kovempia otteita uhkaavien puheiden kitkemiseksi.

- Puoluejohto ei näytä välittävän siitä, että kenttäväki kuuluu äärijärjestöihin, joissa toistuvasti solvataan ja uhkaillaan muita ihmisiä. Johto ilmeisesti kokee näiden uhkailijoiden olevan puoleelle mainetta tärkeämpiä, Niemelä hämmästelee.

 

Vankkana ateistina tunnetulle miehelle törmäyskurssille joutuminen erilaisten tahojen kanssa ei ole sinänsä uutta. Niemelä ei hämmenny, kun hänestä käyttää määritelmää vastarannankiiski. Seassa on ripaus auktoriteettien vierastamistakin.

- En pidä ylhäältä annetusta opetuksesta tai määräilystä.

Niemelän elämässä tärkeintä on paitsi määrätynlainen riippumattomuus, myös kansainvälisyys.

- Koen olevani synnynnäinen kosmopoliitti. Pidän kansainvälisyydestä, rakastan erilaisia kulttuureita ja niiden vuorovaikutusta.

Monet Niemelän kriitikot niputtavat miehen herkästi kommunismin kannattajaksi. Mies itse on seurannut näitä väitteitä hieman huvittuneestikin.

- Olen liberaali, vaikkakaan en kokoomuslainen. Kannatan esimerkiksi Natoa, ja olen aina inhonnut Neuvostoliittoa sekä kommunismia ylipäätään, hän tähdentää.

Äärioikeistolaisiin aineksiin mies suhtautuu äärimmäisen kriittisesti.

- Demokratian yksi tärkeimmistä tehtävistä on suojella vähemmistöjä enemmistön mielivallalta. Äärioikeisto toimii tätä käsitystä vastaan: se haluaa avoimesti sortaa vähemmistöjä.

 

Tällä hetkellä Niemelän päivät koostuvat monipuolisesta tekemisestä. Mies kirjoittaa kirjoja, artikkeleita, kirja-arvosteluja sekä lauluntekstejä. Tavoitteita miehellä ei erityisesti ole.

- Kirjoittaminen on minun tehtäväni. Toivon asioiden säilyvän ennallaan, minulla on nyt hyvä olla.

Lähitulevaisuudessa voi olla edessä myös oikeuskäsittely, joka liittyy Niemelän saamiin uhkaaviin viesteihin.

- Josko siellä oppisivat vähän kunnioittamaan rikoslakia ja esivaltaa.

 

Ravintosisältö:

 

Nimi: Jussi K. Niemelä. Tunnettiin aikoinaan Porissa myös lempinimellä ”Stone”.

Asuu: Vuodesta 1999 asti Helsingissä, syntynyt Porissa.

Ikä: 45 v.

Siviilisääty: Parisuhteessa.

Muuta: Erakkoluonne. Jussin pikkuveli Teemu on Porin teatterin näyttelijä ja muusikko.

 

TOP3 Rushin biisit:

1. Tom Sawyer

”Ensimmäinen tai toinen kappale, jonka bändiltä kuulin. Uskomaton mestariteos, sekä sävel, sovitus että sanat. Että kolme ukkoa saa tämmöisen sävelmaailman luotua, olen kuullut sen itsekin kaksi kertaa livenä. En kyllästy tähän koskaan.”

2. Mission

”Kappale kertoo luovista neroista ja siitä hinnasta, jonka luovuudesta joutuu maksamaan. Täydellinen Rush-biisi. Väliosan tiukka proge on taivaallista.”

3. Bravado

”Ehkä kaikkien aikojen paras Neil Peartin sanoitus. Myös sävel ja sovitus tukevat upeasti tekstiä. Kappaleen tunnelma ja sanoma on filosofinen ja optimistinen, vaikkakin yleissävy on traaginen.”

 

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori    /    Antinkatu 16 B (3 kerros), Teljäntori, 28100 Pori   /    puh. 044 030 0207    /    email: info(at)uusipori.fi