27.04.2012 / Rami Nummi

Pira, liikuntaneuvoja

Highslide JS
UP/Rami Nummi

Porilaisten sydämiin itsensä taituroinut jalkapalloilija Piracaia toimii nykyään liikuntaneuvojana Bobby Wellness Centerissä, muttei ole unohtanut myöskään pelien kuningasta.

- Toimin alkavalla kaudella Musan Salaman kakkosvalmentajana kolmosdivisioonassa. Pelihommatkin ovat vielä tarvittaessa mahdollisia, mies kertoo.

Hänen mukaansa tarkoitus on kuitenkin ensisijaisesti antaa peliaikaa nuorille pelaajille. Piracaia voi astua kentälle, mikäli esimerkiksi loukkaantumistilanne sitä vaatii.

Porilaistunut brasilialainen on edelleen innoissaan jalkapallosta ja myöntää, että on valmentamisessa vielä opiskeluvaiheessa.

- Haluan satsata valmentamiseen kunnolla ja kehittää itseäni.

 

Karhukaupungin jalkapallon tilanne ei ole yhtä hohdokas kuin taiturin parhaina pelivuosina. Fc Jazz on porilaisseuroista korkeimmalla, kakkosdivisioonassa.

- Rahaa ei tämän kaupungin futiksessa paljon liiku, mutta olosuhteet ovat hyvät. Meillä Musassa ei ole mitään kiirettä nousta, vaan tärkeintä on tässä vaiheessa kehittää pelaajia eteenpäin. Myös Jazzin tilanne vaikuttaa hyvältä, edustusjoukkue on osaavissa käsissä ja B-nuoret pelaavat SM-sarjassa.

Raha ei ollut pääroolissa silloinkaan, kun 19-vuotias Piracaia saapui Poriin pelatakseen Fc Jazzin pääsarjajoukkueessa. Sen sijaan nuorella miehellä oli palava halu pelata hyvin ja menestyä.

- Olihan se vaikeaa alussa. Perhe jäi maapallon toiselle puolelle ja täällä kaikki olosuhteet olivat hyvin erilaiset. Tullessamme oli kylmää ja lumista. Rahan takia ei töitä tehty, vaan tärkeintä oli mahdollisuus päästä pelaamaan ulkomailla.

Nyt Piracaia katselee noita aikoja tyytyväisenä. Hänen mukaansa vapaita ei paljoa pidetty, vaan Luiz Antonion ja Marcos Tulion kanssa harjoiteltiin kovaa.

- Lajia pitää rakastaa ja siihen pitää sitoutua. Sitä kautta tuloksia voi tulla. Puitteet ovat tärkeät, mutta eivät yksin ratkaise mitään. Meillä oli silloin hieno joukkue. Hyvään porilaiseen runkoon lisättiin muutama suomalainen ostomies ja me brasilialaiset.

Erityisesti Piracaia korostaa joukkueen henkistä vahvuutta. Hänen mukaansa mukana oli paljon pelaajia, jotka kestivät hyvin painetta, eivätkä tärisseet ratkaisuhetkillä. Myös valmentajavalinnat osuivat kohdalleen.

- Sairanen, Ristimäki ja Pyykölä tekivät kaikki hyvää työtä. Ristimäki oivalsi vuoden -93 mestarijoukkueen kanssa, että kannatti pelata hyökkäävästi. Teimme monessa pelissä kolme maalia tai enemmän ja yleisö viihtyi, mies muistelee vieläkin innoissaan.

 

Uransa myöhemmässä vaiheessa taituri pelasi myös HJK:ssa ja koki joukkueen Mestareidenliiga-taipaleen.

- Tulipa nähtyä sekin sirkus, mikä jalkapallon ympärillä pyöri. Itse otteluthan olivat kovimpia mahdollisia. Valmistautumisen täytyi olla sataprosenttinen koko ajan. Pelasimme tasaisia ja hyviä pelejä. Myös valmentajamme Antti Muurinen hoiti kaikki tausta-asiat mallikelpoisesti ja hänellä oli hyvä vuorovaikutus pelaajien kanssa.

Nykyiseen työpaikkaansa Piracaia on tyytyväinen. Hän on työskennellyt siinä hieman yli kolme vuotta.

- Olen kiitollinen toimitusjohtaja Kari-Pekka Toivoselle, että sain tämän mahdollisuuden oppisopimuksen kautta. Työ Bobbyssa tukee hyvin myös valmentamista. Tämähän ei ole pelkkä kuntosali, vaan täällä pyritään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

Ravintosisältö:

 

Nimi: Marcelo Gonçalves de Oliveira. Tunnetaan parhaiten nimellä Piracaia.

Ura: Aloitti jalkapalloilijana kotimaassaan Brasiliassa, saapui Suomeen vuonna 1992 yhdessä Luiz Antonion ja Marcos Tulion kanssa. Heistä Luiz Antonio valmentaa nykyisin OPS-jp:tä Oulussa.

Tärkeimmät saavutukset: Kaksi Suomen-mestaruutta FC Jazzin riveissä vuosina 1993 ja 1996. Mukana HJK:n Mestarien liigassa pelanneessa joukkueessa kaudella 1998-1999.

Muuta: Piracaian poika Claudio pelaa FC Jazzin A-junioreissa.

 

Piracaian top 3 brasilialaiset jalkapalloilijat:

 

  1. Pele "Kaikkien aikojen paras. Isäni seurasi tarkasti hänen pelejään".

  2. Ronaldo "Fiksu pelaaja ja hieno tyyppi".

  3. Romario "Persoona ja mies paikallaan. Ei pelännyt tiukoissa tilanteissa, vaan hoiti hommat".

 

 

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori    /    Antinkatu 16 B (3 kerros), Teljäntori, 28100 Pori   /    puh. 044 030 0207    /    email: info(at)uusipori.fi