18.05.2012 / Pekka Ruissalo

Antti, radioääni

Vanhan ja hiukan kuluneenkin kliseen mukaan ihmisen pitää elämässä saada tehdä sitä, mistä se eniten nauttii. Kaikki tähän tavoitteeseen eivät käytännössä päädy, mutta Antti Tuuri on onnistunut tekemään omasta lapsuudenhaaveestaan myös ammatin.
- Olen halunnut radioon aina. Vanhemmat löysivät taannoin kasetteja, jossa noin viisivuotias Antti juontaa lähetystä, naurahtaa nykyinen Radio Porin toimituspäällikkö.
23-vuotiaana eli maaliskuussa 2004 Antti aloitti Radio Porissa avustajana. Tuolloin SAMK:ssa liiketaloutta opiskelleen nuorukaisen huomio kiinnittyi sähköpostiin, jossa paikallisradio etsi avustajia koulusta. Kuudestakymmenestä hakijasta valittiin kolme, Antti yhtenä tässä joukossa. Vuotta myöhemmin mies vakinaistettiin Radio Porin toimittajaksi. Sittemmin vuodet ovat vieneet Antin myös hallinnon puolelle: paikallisradion toimituspäällikkönä hän tekee paitsi toimittajavuoroja, myös koordinoi päivittäistä uutisvirtaa sekä on toimittajakunnan esimies. Vastuu on kasvanut, mutta pienen pojan ihastus alaan ei ole muuttunut mihinkään.
- Alalla on juuri niin hieno työskennellä kuin poikasena ajattelinkin.

Työn hyvät puolet Antti listaa nopeasti: on monipuolisuutta ja haastavuutta, ja pääsee tutustumaan ihmisiin ja erilaisiin paikkoihin. Voi selvittää asioita. Myös pienet uutisvoitot palkitsevat. Samalla kehittyy myös itse, sillä paikallisradiossa suorassa lähetyksessä riittää huolehdittavaa.
- Juontovuorossa olet vastuussa ihan kaikesta, Antti kiteyttää.
Antin mukaan tärkein työkalu ammatissa on oma ääni. Radiotoimittaja joutuu hiomaan omaa äänenkäyttöään ja puherytmiään jatkuvasti. - Olennaisinta on hyvä perusääni. Kun siinä on hyvät lähtökohdat, sen päälle voi rakentaa ihan miten paljon tahansa. Varsinaisen työn taas oppii parhaiten tekemällä. On välteltävä helposti syntyviä maneereja, ja opeteltava kertomaan samat asiat usealla eri tavalla. Kuuntelija ei saa ärsyyntyä, sillä kanava vaihtuu sen jälkeen nopeasti.
Itsetarkkailun lisäksi omaa työtä seuraavat myös muut: ennen kaikkea kuulijat, mutta myös kollegat. - Jos ei pysty ottamaan palautetta vastaan, ei voi olla radiossa töissä, Antti kiteyttää.

Radio Pori on pienestä mittakaavasta huolimatta kerännyt myös valtakunnallista kiitosta. Kanava on muun muassa valittu neljä kertaa Vuoden radioksi, viimeksi tammikuussa järjestetyssä RadioGaalassa. Kanavan entisistä työntekijöistä muistetaan ainakin nykyisin MTV3:lla työskentelevä Kirsi Alm-Siira sekä Radio Cityn aamuissa huomiota herättävä Lauri Kottonen. Kanavan työntekijöillä on kysyntää muutenkin – toimituspäällikkö Tuuria naurattaa, kun hän listaa kollegansa Julle Kallion työkeikkoja viime perjantailta.
- Julle tuntuu juontavan nykyään Porissa kaikki mahdolliset tapahtumat. Viime perjantaina niitä taisi olla neljä saman illan aikana.
Antti näkee luontevana sen, että paikallisesta radiosta ponnistetaan valtakunnan mediaan.
- Radio Porin rooli on olla sellainen kasvattajaseura. Täältä saa hyvät eväät ammattiin ja valmiudet toimia ihan missä tahansa, hän näkee.

Ravintosisältö: Nimi: Antti Tuuri
Ikä: 31
Siviilisääty: Naimisissa, 5-vuotias poika ja 2-vuotias tyttö.
Harrastukset: Crossfit, Nuorkauppakamari.
Koulutus: AV-viestinnän erikoisammattitutkinto.

TOP3 radioäänet:

1. Pertti Salovaara
”Ihan ehdoton ykkönen, vaikka onkin sittemmin haukkunut nykypäivän radiojuontajat.”

2. Jussi Heikelä
”Huumorintaju. Häpeilemätön ja sarkastinen juontamistyyli aiheuttaa hallitsematonta hörähtelyä.”

3. Mikko Peltola
”Loi onnistuneen suomalaisen aamulähetyksen konseptin yhdessä Juuso Myllyrinteen kanssa.”

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori    /    Antinkatu 16 B (3 kerros), Teljäntori, 28100 Pori   /    puh. 044 030 0207    /    email: info(at)uusipori.fi